Posted in Ιστορία on February 10, 2013

Η ταπεινωτική ήττα στο Μαραθώνα θύμωσε πολύ τον Δάρειο που υποσχέθηκε να εκδικηθεί. Δεν πρόλαβε όμως γιατί πέθανε πριν κάνει άλλη προσπάθεια. Την συνέχεια ανέλαβε ο γιος του, ο Ξέρξης.

xerxes

Οργάνωσε μια πολύ μεγάλη εκστρατεία και πήρε ο ίδιος την αρχηγία της. Για να μαζέψει το τεράστιο στρατό του (600 000 άνδρες και 800 πλοία) και να το φέρει μέχρι την Ελλάδα του πήρε 4 χρόνια. Φτάνοντας στον Ελλήσποντο θυμάστε τι έκανε; (έφτιαξε μια γέφυρα από πλοία ώστε να περάσει ο υπόλοιπος στρατός και το ιππικό του και να μην χρειαστεί να περπατήσουν γύρω γύρω.) Πέρασε από Θράκη και Μακεδονία χωρίς πρόβλημα αλλά όταν έγινε γνωστή η δύναμη του περσικού στρατού στην Ελλάδα, προκλήθηκε πανικός.

thermopylae-xerxes-coming

Δεν περίμεναν τόσο μεγάλο στρατό, ναι, γι αυτό και πανικοβλήθηκαν, αλλά βέβαια οι Έλληνες ήξεραν πως θα ερχόντουσαν οι Πέρσες και είχαν αποφασίσει το 841 να αμυνθούν ενωμένοι κατά του κοινού τους εχθρού σε περίπτωση εισβολής.

Οι Έλληνες επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες. Επειδή είναι ένα πολύ στενό μέρος. Ο ελληνικός στόλος πάλι, για να εμποδίσει την περσική απόβαση έπλευσε στο Αρτεμίσιο Εύβοιας.

Thermopylae-battle-map

Όταν έφτασε στις Θερμοπύλες  ο Ξέρξης είπε στον Λεωνίδα να παραδώσει τα όπλα του. Τι του απάντησε ο Λεωνίδας;

molon

Δηλαδή “έλα να τα πάρεις”

Όσοι έχετε δει την ταινία οι 300, ξέρετε ποιον υποδύεται αυτός.

162113-efialtis

Ναι, είναι ο Εφιάλτης, ο άνθρωπος που, λένε, αποκάλυψε στους Πέρσες την ύπαρξη ενός μονοπατιού που τους επέτρεψε να περικυκλώσουν τους Έλληνες.  Πριν φτάσουν όμως, ο Λεωνίδας έδιωξε τους συμπολεμιστές του. Μόνο 700 Θεσπιείς μείνανε με τους 300 Σπαρτιάτες του και, όλοι βρήκανε ηρωικό θάνατο.

Διαβάσετε το παρακάτω ποίημα του Καβάφη. τι σχέση έχουν οι Θερμοπύλες του ποιήματος με τα γνωστό μας ιστορικό γεγονός; Ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία του ποιήματος; Ποιο είναι το γενικότερο νόημα των πρώτων στοίχων;

thermopyles-kavafi

 

Μετά τη νίκη τους, οι Πέρσες συνέχισαν προς την Αθήνα που βρήκαν σχεδόν άδεια. Την έκαψαν εντελώς. Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός στόλος είχε αφήσει το Αρτεμίσιο και, ακολουθώντας τις συμβουλές του Αθηναίου Θεμιστοκλή, στάθηκε στο στενό της Σαλαμίνας.

salamisdrawing

Στη Σαλαμίνα λοιπόν ο χώρος ήταν τόσο στενός και ο αγωνιστικός ζήλος των Ελλήνων τόσο έντονος που νίκησαν μετά από 12 ώρες αγώνα.

maxi-1maxi-2

maxi-3
maxi-4
 

 

 

 

 

 

 

 

 

persis-aggelioforos

Ο στόλος και ο Ξέρξης έφυγαν για την Ασία. Πίσω άφησαν τον Μαρδόνιο με στρατό να συνεχίσει την προσπάθεια για κατάκτηση της Ελλάδας. Το 479 εισέβαλε πάλι στην Αθήνα αλλά είναι άδεια. Συνέχισε λοιπόν και πήγε μέχρι τις Πλαταιές όπου οι Έλληνες τον νίκησαν υπό τον Σπαρτιάτη βασιλιά Παυσανία. Την ίδια μέρα λένε πως ένας άλλος Σπαρτιάτης, ο Λεωτυχίδης, νίκησε ό,τι περσικό στόλο είχε μείνει στην Μυκάλη.

Greek-Persian_duel

Οι Πέρσες είχαν ηττηθεί τελείως και αυτό βοήθησε ακόμα και ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας να ξαναβρούν την ελευθερία τους. Βέβαια, μ’όλες αυτές τις νίκες, η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων τονώθηκε και ξεκίνησε μια νέα περίοδος γεμάτη δημιουργίες που ακόμα και τώρα μας θαμπώνουν.

mouseioakropolis